KediSfenks (Sphynx) kategorisinde 1 ilan bulundu.
  • Görünüm

Sfenks Kedi Özellikleri ve Fiyatları

Kedi türleri arasında tüysüz olan tek kedi cinsi Sfenks kedileridir. Sahiplerine son derece bağlı olan ve fazlasıyla yakınlık gösteren Sfenks kedileri ilk olarak Kanada ve civarında ortaya çıkmışlardır. Bu nedenle onlara Kanada Sfenks’i de denilebilmektedir. Adını Yunan mitolojisinden alan bu tüysüz kedi cinsi büyük gözler ve ince bir kuyruğa sahiptir. Görünümleri açısından çoğu kişi tarafından ürkütücü görünseler de son derece sıcakkanlı ve sahiplerine düşkün birer kedidirler.

Kişilik & Karakter Özellikleri

Kedigiller arasında tüylere sahip olmayan tek kedi cinsi olan Sfenks kedileri, karakteristik özellikleri bakımından son derece sadık ve uyumlu bir kedi türüdür. Diğer kedi cinslerine kıykatiyen şefkat dolu olan bu kediler eve gelen misafirlere de son derece yakın ve samimi davranırlar. Arkadaş canlısı Sfenksler yalnızca insanlara karşı değil kendi türü ve diğer hayvanlar ile de iyi anlaşmaktadırlar. Diğer hayvanlarla olan iletişimleri onlara ev ortamında neşe saçmayı tetikleyen bir davranış şeklidir. Ve bunu sık sık gösteren nadide kedilerden biridir. Oldukça narin bir tür olan Sfenksler samimi oldukları kadar seviyeli de davranırlar. Bu özellikleri bakımından diğer hayvanlar ile anlaşmaları hem basit olmakta hem de karşı türe incitmeden uyumlu ve mesafeli davranmaktadırlar. Sfenksler genelde kendilerine ait bir kafes veya yuva olmasını isteseler de sahiplerinin yanısıra vakit geçirmeyi ve uyuklamayı da da tercih ederler.

Sfenksler atletik bir yapıya sahip ve son derece oyuncu bir kedi türüdür. Enerjik bunun yanı sıra meraklı bir yapıları olan bu kediler, yeterince ilgi görmediklerinde ev içerisinde yüksek yerlere tırmanmaya ve çabucak hareket etmeye başlarlar. İlgisiz kaldıklarında bu davranışı göstermeye meyillidirler. Bu davranışta bulunarak ev halkının dikkatini çekmeye çalışırlar ve onlardan ilgi beklerler. İlgi delisi olan Sfenksler, çocuklarla da son derece iyi anlaşılır hatta çocukları sever ve onlarla sosyalleşmekten de zevk alırlar.

Oldukça zeki bir kedi cinsi olan Sfenks kedileri, eğitilebilirlik seviyesi en yüksek kedi türlerinden biridir. Hem zeki hem de bütün canlılar ile ilişkileri iyi olması açısından bulundukları her ortamda dikkatleri üzerine çekmeyi başarmaktadırlar. İnsanlarla iyi anlaşmaları Sfenksleri bilimsel araştırmalara da sürüklemiş ve yapılan araştırmalarda Sfenks cinsi kedilerin psikolojik sorunler ile uğraşan insanların terapilerinde kullanılmış ve bu insanları olumlu olarak etkilediği gözlemlenmiştir. Sfenksler bu özellikleri bakımından psikologlar tarafından tavsiyelen kedi türleri arasında bulunmaktadır.

Sfenksler diğer kedi cinsleri arasında tüye sahip olmayan tek kedi türüdür. Tüysüz bir gövdeye sahip olan bu kedilerin kulaklarının dış kısımlarında, kuyrukta kısa ve ince olan minik tüyler bulunmaktadır. Vücudun geri kalan kısımları ise tamamıyla tüysüzdür. Tamamıyla tüysüz olan bu kedilerin bıyıkları da yoktur. Bıyıkları olan Sfenksler ise kısa ve nadir bıyıklara sahiptir.

Tüm kedilerde olduğu gibi Sfenks cinsi kedilerde de denge kurma konusu ile ilgili oldukça yetenekli bir yanları vardır. Dengeleri basit bir biçimde kuran ve koruyan bu kediler kapı üstleri ve rafların üzerinde veya dar alanlarda rahat bir biçimde yürüyebilmektedir. Eğer bir Sfenks’i dar alanlarda veya rafların üzerinde gördüğünüzde paniğe kapılmadan kusursuz bir dengeleri olduğunu hatırlayarak hayatınıza devam edebilirsiniz. Mükemmel dengelerinin yanısıra çok da iyi bir tırmanıcı olan Sfenks kedileri herhangi bir yere tırmanmayı son derece fazla severler. Mırlama ve tırmalama huyları olmayan Sfenksler neyse ki ev eşyalarına da zarar vermemektedir.

Sahiplerine karşı son derece bağlı olan bu kediler, her şeyi onlarla paylaşmak ister ve günün büyük bir kısmında beraber vakit geçirmekten 

Sfenks Tarihi

Sfenksler ilk olarak Kanada’nın Toronto kentinde tesadüf eseri ortaya çıkmış olan bir kedi türüdür. Sfenkslerde genetik bir mutasyona rastlanmamış aksine doğal yollar ile mutasyona uğrayarak ortaya çıkmış bir türdür. Siyah bir kediden doğduğuna yönelik iddialar bulunmaktadır. Tüysüz ve farklı bir vücut yapısı ile doğan Sfenksler, kedi meraklıları tarafından zaman içerisinde çiftleştirilerek çoğaltma çalışmalarına girişilmiş ve bu süreçte bilim insanlarından yardım dahi alınmıştır. Böylece Sfenksler yalnızca Kanada’nın eyaletlerinde değil ABD’nin Minnesota eyaleti başta olmak suretiyle diğer bütün eyaletlerde görülmeye başlanmıştır. Vücudunda oldukça az tüy bulunan Sfenks kedisinin yetiştirilmesi ve çoğaltılması ile tüysüz farklı kedi türleri de oluşmaya başlamıştır.

2023 Sfenks Fiyatları

Güncel 2023 Sfenks yavru kedi fiyatları ortalama 4,000 TL ile 6,000 TL fiyat arasında değişiklik göstermektedir. Satış yapılan noktalarda da seyrek bulunan bir kedidir. Bu tür utangaç ve masum gibi görünen Sphynx yavrusu aslında çok dinamik ve girişken kedilerdir. Sahiplerine oldukça bağlı, zeki ve ağır başlılardır. Tüylerin azlığı sebebiyle ciltleri titiztır. Bu nedenle özel krem ve losyon tercih edilip, sert fırçalama yapılmamalıdır. Sfenks ilan sayfamızda satılık sıfır tüy yavru Sphynx kedi, anne altından safkan Afrika mısır kedisi 2 aylık dişi, mavi gözlü Sfenks erkek canadian ortalama fiyat aralığı nedir kaç tl ilanları yer alıyor.

https://patinolsun.com/