Köpeklerde Barınak hastalığı (kennel cough) , Bronşit , Çiftlik Hastalığı ve tedavisi

Köpeklerde Barınak hastalığı (kennel cough) , Bronşit , Çiftlik Hastalığı ve tedavisi 

Barınak hastalığı (kennel cough); başka bir deyişle köpeklerde enfeksiyöz trakeobronşit, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Köpekler çoğunlukla bu hastalığa çok sayıda köpeğin birarada bulunduğu ortamlarda yakalanır.

Enfeksiyöz bronşit hastalığı daha çok barınak öksürüğü olarak bilinir. Hem virüs hem bakteri etkenleri barınak öksürüğü hastalığına sebep olabilir. Canine Adenovirus 2 (CAV), Parainfluenza Virus (PIV), Canine Respiratory Coronavirus (CRCV) viral etkenlerden başlıcalarıdır. Ancak en büyük etken Bordotella Bronchiseptica isimli bakteridir.

Etken barınak, köpek oteli, eğitim parkı gibi birden fazla köpeğin bir arada bulunduğu ortamlarda yayıldığı için barınak öksürüğü ismini almıştır. Öksürük vasıtasıyla diğer bireylere bulaşır. Hastalık alt solunum yollarını, özellikle bronşları etkilediği için de enfeksiyöz bronşit denir.

 

Nasıl Gelişir?

Etken solunum yoluyla vücuda girer ve solunum yolu epitelinde çoğalır. Mukosiliar klirensi düşürerek sekonder enfeksiyonlara yatkın hale getirir. Solunum yolundaki tüycükleri sürekli uyararak öksürüğe sebep olur. Eşlik eden etkenler varlığında ise farklı karakterlerde akıntılara sebep olabilir.Boğazına bir şey kaçmış gibi öğürür.Bazen balgam çıkartır.

 

Klinik Belirtiler

Genellikle şikâyetler bir anda ortaya çıkar. Özellikle egzersiz sonrası öksürük krizleri yoğunlaşır. Soluk borusunun tasma ile veya elle uyarılması ile kolayca öksürük başlar. Öğürme, burun akıntısı eşlik eder. Su içtikten sonra görülebilir.

Bu hastalık sadece solunum yoluyla ilgilidir. Buyüzden kusma, ishal, halsizlik, kilo kaybı gibi diğer sistemlere ve organlara ait semptomlar görülüyorsa daha ciddi hastalıklar düşünülmeli ve ileri tetkik yöntemlerine başvurulmalıdır.

 

Tanı

Röntgen ve tam kan sayımı tanıda yardımcı olur.

 

Tedavi

Öksürük kesiciler, gerekli durumlarda mukolitikler ve antibiyotikler tedavide endikedir. Genellikle semptomlar 1-2 hafta içerisinde ortadan kalkar. Antibiyotik tedavisi bazen 10 hatta 15 gün devam ettirilir. Tedavisi uzun süren bir hastalıktır. Tedavi amaçlı aşı uygulaması da yapılabilir. Aşı uygulaması 2 doz yapılabilir. Aşı ile İyileşme sürecini hızlandırdığı görülmüştür.

 

Hastalık Önlenebilir mi?

Bordotella bakterisine karşı oluşturulmuş aşılar rutin köpek aşı programında yer almaktadır. Aşı 5 gün içinde bağışıklık oluşturur ve 6-12 ay boyunca bu bakteriye karşı bağışıklık sağlar.

https://patinolsun.com/