KöpekBichon Frise kategorisinde ilan bulunamadı.
  • Görünüm
İlan Başlığı Fiyat İlan Tarihi Adres
İlan bulunamadı.

Bichon Frise İlanları - Bichon Frise Yavru ilanları

Bichon Frise, bilinen adıyla “Bişon Çuha Köpeği” beyaz rengi ve puf görünümlü yumuşak tüyleriyle küçük köpekler arasında yer alır. Kıvırcık tüyleri, meraklı bakışları ve sevimli yürüyüşüyle herkesin sevgisini kazanmaya ve ilgiyi üzerine çekmeye bayılırlar. Neşeli, zinde ve çevik bir yapısı vardır. Bichon Frise, oyun oynamayı ve yeni şeyler öğrenmeyi sever. Eğitilmesi oldukça kolay olan bu cins, ilk defa köpek sahibi olacak bir aileyi hiç zorlamaz. Saldırgan davranışları, aşırı havlaması olmayan ve yabancılarla, diğer hayvanlarla iyi anlaşan aşırı sevimli bir ırktır. Yeni girdiği ortamın en popüler üyesi olmayı kolaylıkla başarır.

Bichon Frise Karakter Özellikleri

Bichon Frise daha ilk görüşte insanların kalbine girer ve sevgilerini kazanır. Hareketli yapısı, dışarıya verdiği yüksek enerjisi, şımarık ve oyuncu halleriyle karşısındaki insanı etkiler. Oldukça insancıl olan Bichon Frise ırkı çocuklarla ve yabancılarla iyi anlaşır. Onlara karşı arkadaş canlısı ve sevecendir. Bekçi köpeklerdir ancak tehlike oluşturan yabancılara karşı da saldırgan bir tavır izlemezler. Herkese karşı sevgi dolu yapıları vardır, o yüzden üst seviyede bir koruma sağlamasını beklemeyiniz. Onunla oyun oynamak isteyen kişilere pozitif yaklaştığı görülür. Sevilmeyi ve ilgi görmeyi çok severler. Ancak yabancıların yaptığı aniden sarılma ve sevmek istemelerine zaman zaman izin vermediği de görülür. Hassas, sevecen ve duyarlı yapıları vardır. Sahibi otururken kucağına gitmek ve saatlerce orada kıvrılmak tam onların huyudur. Sevdiklerinin kendisine sarınılmasını hoş karşılar, tam bir sevgi köpeğidir. Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Tek başına bıraktığınız zaman çok fazla havlayabilirler.

Birlikte yaşadığı aile bireylerine çok bağlıdır. Ev ve apartman yaşamında zorluk çıkarmazlar, uyumlu yapıları ve sevimlilikleriyle herkesin kalbini kazanır. Oyuncu, sevgi dolu ve sevimli halleri ile evin neşesi ve vazgeçilmezi olurlar. Hatta birçok ırka göre fazla oyuncu oldukları söylenebilir. Fazla havlamadıkları ve sakin bir cins oldukları için apartman yaşamına rahatlıkla uyum sağladıkları görülür. Bichon Frise tam bir aile köpeğidir. Eğer düzenli bir ev hayatınız yoksa bu köpek size göre değildir. Çünkü Bichon Frise ırkı evde yalnız kalmayı ve genel olarak yalnız bırakılmayı sevmez. Yalnız bırakıldığı zaman terk edilme, ayrılık endişesine kapılır.  Bu duygu durumunu dışarıya farklı davranışlar ile yansıtır. Huyu olmadığı halde bir şeyleri çiğneme ve parçalama gibi olumsuz davranışlar sergileyebilir.

Bichon Frise yeni şeyler öğrenmeye açık zeki bir köpektir. İtaat ve davranış eğitimi ile daha iyi huylar edinmesini sağlayabilirsiniz. Eğitimlerde yukarıda belirttiğimiz gibi aşırı korumacı yaklaşmanız önerilmez. Gözetiminiz altında bazı şeyleri kendi tecrübe etmelidir.  Köpeklerle, diğer evcil hayvanlarla iletişimi oldukça iyidir. Küçük yaşlardan itibaren sosyalleşmeye ihtiyaç duyar. Sahibiyle birlikte yürüyüşler yapmak, farklı ortamlara girmek, yeni kişiler tanımak iletişim becerisinin gelişmesinde faydalı olacaktır.

Küçük ırk sınıflandırmasındaki köpekler arasında olduğu için ona aşırı kırılgan ve narin bakış açısıyla yaklaşmanız olumsuz etkiler ortaya çıkarabilir. Evet köpeğinizi tabii ki koruyacaksınız ancak fazlası zarardır. Fazla korumacı davranış, köpeğinizin çok şımarmasına, utangaç ya da korkak olmasına yol açabilir. Gözetiminiz altında başka insanlar, köpekler ve evcil hayvanlar ile iletişim kurmalıdır. Bu iletişim içerisinde tehlikeli durumlarla nasıl baş edeceğini, tetikte olmayı ve kendini korumayı kendi kendine öğrenmelidir. Bu şekilde kendine güvenir ve özgüveni yüksek bir köpek olur.

Bichon Frise Tarihi

Bichon Frise köpek ırkının kökeni kesin bilinmemekle birlikte kabul edilen tarihi geçmişi Akdeniz’de atalarının oluşudur. Anlatılanlara göre; büyük ve yünlü su köpeği olan Barbet, küçük bedenli ve beyaz renkli köpeklerle çiftleşmiştir. Bunu sonucunda Barbichon olarak bilinen ve Bichon olarak kısaltılan köpek ailesi türetildi. Akdeniz’de doğan ve benzer görünüşlere sahip olan Barbichon köpek ailesi Maltese, Bolognese, Havanese ve Tenerife ırkları olarak dört türe ayrıldı.

Bichon Frise ırkına ait ilk kayıtlar 14. yüzyıla dayanır. Tenerife Kanarya Adası’nda geliştirilen Bichon Frise ırkı İspanyol denizciler tarafından Tenerife’ye götürülmüş. 14. yüzyılda da İtalyan denizciler, Bichon Frise ırkını Kanarya Adası’ndan kıtaya geri getirmişler. İtalya’da da köpekler hızla soylu, zengin sınıfın gözdesi olmuş. 1500’lerde de Fransızlar İtalya’yı işgal etmiş ve  birçok Bichon Frise ırkı köpeği savaş ganimeti olarak Fransa’ya götürmüş. Bir diğer rivayet ise; Fransız denizciler, Tenerife Kanarya Adası’nda yetiştirilmiş olan köpekleri adadan alarak Fransa’ya getirdikleri yönündedir. Bichon Frise ırkı köpeklerin Kanarya Adası’na da Akdeniz ticaret yollarını kullanan tüccarlardan alınarak getirildiği söylenir ve esas atalarının İtalya’da yetiştirildiği düşünülmektedir.

1500’lerde İtalya’nın işgali sonrasında Fransa’ya giden küçük köpekler orada Bolgnese olarak adlandırıldı ve Fransızlar tarafından yoğun ilgi görerek sahiplenildi. Soylu sınıfın favorisi haline geldiler ve Fransız kralı I.Francis ile İngiliz Kralı III.Henry’nın dönemlerinde kraliyet saraylarında en sevdikleri evcil hayvanları oldular. Popülerliği İspanya’ya da yayıldı. İspanya Kraliyet ailesinin gözdesi oldu ve İspanyan ressamların, resimlerinde en güzel şekilde yerini aldı.  1800’lu yılların sonuna doğru nedeni bilinmeksizin popülerliği azaldı. 1900’llü yılların başında III. Napolyon döneminde tekrar gündeme gelse de eskisi gibi kalıcı bir ilgi göremedi ve bu ırk gözden düştü.

Sarayların gözde köpeği bu düşüş sonrası bir sokak köpeğine dönüştü. Bichon Frise ırkı için yeni bir dönem başladı. Bicgon Frise ırkı oyuncu karakter özellikleri ve hile yapma yetenekleri ile sokak yaşamına uyum sağlayarak hayatta kaldılar. Seyyar satıcılar, sirk performansçıları gibi farklı farklı kişiler tarafından sahiplenildi. Sevimli ve akıllı halleri ile yeni sahiplerinin eğitimlerine uydular. Bir şekilde bu küçük ırk içinde bulunduğu duruma uyum sağladı ve belki de soyunu tükenmekten korudu.

1.Dünya Savaşı’nın başlamasıyla bu küçük köpekler oldukça azalmıştı. Askerler buldukları bazı köpekleri eve getirdi. Birkaç Fransız yetiştirici bu cinsin soyunun devamı için çaba harcayana kadar kimse onlara gerekli ilgiyi göstermedi. 1. Dünya Savaşı sonrasında ırka gerekli önem verildi ve ırkın soyunu korumak için adımlar atıldı. 1933’te FCI Fransa’da resmi ırk standardı kabul edildi. O sırada Tenerife ve Bichon olarak iki isme sahipti. FCI tarafından cinsin adı “Bichon Frise” olarak kabul edildi. Bunun üzerine de ırkın tam adı “Bichon à poil frisé (kıvırcık tüyleri olan bişon)” şeklinde değiştirildi. Sonrasında İngilizce “Bichon Frise” olarak akıllara yerleşti. Türkçede de “Bişon Çuha Köpeği” adıyla da bilinmektedir.

II.Dünya Savaşı başladığında “Bichon Frise” ırkı tekrar tehlike altını girdi. 1950 yıllarında Amerika’ya gelinceye kadar ırkın geleceği güvence altına alınamadı. 1960’larda daha fazla tanıtımı yapıldı ve tanınmaya başladı. Zamanla insanların dikkatini tekrar çekti ve 1972 yılında AKC tarafından tanındı.

Bichon Frise Bakımı

Beyaz ve yoğun tüyleri ile göz alıcı güzelliğe sahip ola Bichon, bu güzelliğini özenli bir bakım ile sağlayabilmektedir. Bu yüzden mümkünse her gün veya gün aşırı fırçalanması ve taranması gerekir. Bichon Frise ırkının tüy dökmediği söylenir. Bu bilgi kısmen doğrudur. Döktüğü tüyler etrafa dökülmek yerine, Bichon’un vücudunda alt katmanına takılır. Çift katmanlı tüy yapısı sebebiyle üst katmandan düşen tüylerin alt katmanda toplanması eğer temizlenmezse sağlık sorunları oluşturabilir. Ayrıca alt katmanda toplanan tüyler köpeğinizin mat bir renkte görünmesine de yol açar. Gevşek ve ölü tüylerin bu sebeple düzenli olarak taranması gerekir.

Ayda en az bir kez banyo yapmaya ve kesim işlemine ihtiyaçları vardır. Beyaz kürke sahip olduğu için temiz tutulması zor olan bu ırkı, banyo düzeninin dışında kirlendiği zaman yıkamak önemlidir. Rengi ve yapısı sebebiyle kürk bakımı biraz zor olabilir. Genel bakım ve banyo için zaman ayırmanız gerekir. Haftada 3 kez yapacağınız taramanın yanında, banyo öncesinde de tüylerini taramalı ve topaklanmış, ölü tüylerden arındırmalısınız.  Aksi halde banyo sırasında topaklanmış tüylerin iç içe sıkı bir hale geçmesi ve çıkarılmasının zorlaşması mümkündür. Yüzünün etrafını temiz tutmak ve gözlerinin etrafındaki tüylerini kırpmakta Bichon Frise ırkının hem sağlığı hem de bakımı için önemlidir.

Bichon Frise diğer cins köpeklerden daha çok profesyonel bakıma ihitiyaç duyar. Bu yüzden sahipleri tarafından her ay ya da 6 haftada bir banyo, detaylı fırçalama-tarama, saç kesimi, tırnak düzeltme ve kulak temizliği için bakıma götürülür. Birçok Bichon sahibi de köpeği ile ilişkisi ilerledikte bu bakımları kendi yapabilecek seviyeye gelir. Evde yapacağınız haftalık kontrollerinizde kulak, burun, ağız, göz, tırnaklar ve ayaklara dikkat edilmelidir. Herhangi bir farklılıkta veterinere danışılıp, bilgi alınmalıdır.

Bichon Frise  Fiziksel Özellikler

Vücut

Beyaz renkte, kıvırcık yapıda, yumuşak ve ipeksi görünümde tüylü bir vücuda sahiptir. Kuyruğu, kulakları, gözleri, ağız ve bacakları ile orantılı vücut yapısı vardır. Sportif olmayan küçük ırklar arasında yer alır. Çift katmanlı tüylerinin altında, küçük bedeninden beklenmeyecek kadar kaslı bir gövdeye sahiptir. Vücut yapıları dişi ve erkeklerde farklılık gösterebilir. Yetişkin erkeğin boy uzunluğu 23-30 cm iken dişilerin 23-28 cm aralığındadır. Kilo olarak ikisinin de 5-8 kg aralığında olması idealdir.

Kafa

Küçük köpek ırkları arasında yer alan Bricon Frise; parlak siyah renkteki yumuşak burnu ile bembeyaz kabarık tüylerin arasından dikkat çekmektedir. Yuvarlak kafa yapıları yapılan tıraş tarzına göre daha belirgin bir hal alır. Orta uzunlukta ve sivri olmayan bir yüze sahiptir. Alın çıkınsı belli belirsizdir. Yuvarlak kafa yapıları, iri koyu gözleri, yoğun tüyleri arasında kaybolan kulakları, uzun boyunları ve inci gibi dizilmiş sağlıklı dişleriyle mükemmel bir görünüme sahiptir. Bu güzelliğini tamamlayan ve diğer ırklardan önü ayıran bir diğer özelliği de beyaz tüylerinin arasında yer alan siyah dudaklarıdır. Yuvarlak ve iri gözleri, siyah burnu ve dudaklarıyla daha da belirginleşen bir tatlılığı vardır.

Kulaklar

Bichon Frise ırkının bol tüylü uzun kulakları vardır. Daha çok aşağıya doğru sarkmış, vücudu ile orantılı şekilde durur. Kulakları kafasının arka çaprazına doğru uzanır ve yünlü bir yapıya sahiptir. Seslere karşı hassasiyeti normal seviyededir ancak şiddetli seslere ani tepkiler verebilir. Kulaklarının temizliğine, sağlığı için gerekli önem gösterilmelidir.

Gözler

Bichon Frise ırkı yuvarlak kafalarında orantılı şekilde konumlanmış yüz hatlarına sahiptir. Gözleri koyu renktir ve gözlerinin etrafındaki koyu halkalarla birleşmektedir. Bu görüntü onların göz çevresine farklı bir derinlik katar. Yüzünde en çok dikkat çeken organından biriside koyu renkli ve yuvarlak olan gözleridir. İri ve koyu renk gözleriyle, nokta burnuyla oyuncak bir köpek kadar sevimlidir. Genellikle çakmak çakmak gözleri ve fıldır fıldır dönen bakışlarıyla uyanık bir ifade takınırlar.

Bacaklar ve Ayaklar

İyi gelişmiş güçlü göğsü ve bacakları vardır. Düz omuzları ve omuzlarından aşağı doğru eğik inen bacaklarıyla güçlü bir bedene sahiptir. Bacakları oldukça nizami ve düzgün yapıdadır ki, bacaklarının gölgesi bir bütün olarak yere yansır. Yuvarlak patileri ve siyah renkli tırnakları ile ayakları da bu güzelliği tamamlar.

Kuyruk

Bichon Frise cinsi köpeklerinin kuyruğu bedenleri ile orantılıdır. Kuyrukları zarif bir şekilde sırtının üzerinde kıvrılır. Vücudundaki tüy yoğunluğundan nasibini alan kuyrukta kıvırcık ve tüylü bir yapıya sahiptir.

Tüy

Bichon Frise ipeksi, kıvırcık ve yoğun çift katmanlı tüy yapısına sahiptir. Dokunduğunuz zaman puf gibi olan kürkü vücuduna yaklaşır ve elinizi çektiğinizde tekrar eski hacimli haline geri döner. Buna tüylerin geri sıçraması da denir ve olmasının nedeni alt ve üst katmandaki yoğun tüylerdir. Bichon Frise ırkına özenli ve dikkatli bir şekilde bakım yapmalısınız. Tüy uzunluğu genellikle 10 cm’e kadar çıkabilir. Daha iyi bir görünüme sahip olması ve rahat edebilmesi için yüz bölgesinde tüylerini kırpmalı ya da tüm bedenini orantılı ve güzel şekilde tıraş etmelisiniz. Bichon Frise ırkının tüy kesimi diğer köpeklerden daha farklıdır. Irkın güzel ve asil görünümü yaptırılan düzenli kuaför bakımlarından da kaynaklıdır. Diğer cinslere göre tüyleri daha fazla özen ister. Yerlere fazla tüy dökmezler ancak üst katmandan dökülen tüyleri alt katmana düşer. Bu durumda kıvırcık ve bukleli bir yapıya sahip olan tüylerin birbirine dolaşmasına ve keçeleşmesine sebep olur. Tüylerini düzenli fırçalayarak ile bu durumu engelleyebilirsiniz.

Bichon Frise, beslenme düzeninde kendinizin belirlediği ve köpeğinizin alerji göstermediği mamaları tercih edebilirsiniz. Küçük ırklar için olan özel mamalar mevcuttur. Bunları seçerken veterinerinize danışmanız önerilir.  Köpeğinizin yiyeceği ölçü ve öğün sayısı onun yaşına, cinsiyetine, boyuna bağlı olarak değişebilir.  Ancak kilo almaya eğilimli olmaları sebebiyle porsiyon ve öğün kontrolü yapmanız önerilir.

Bichon Frise Beslenme

Bichon Frise için günde iki kez mama vermeniz yeterli olacaktır. Günlük beslenme miktarı bir öğün için 1/2 – 1.5 ölçek yüksek kaliteli kuru mama şeklindedir. Köpeğinizin alerjen yapısını öğrenerek mama tercihinizi yapmalısınız. Ev yemekleri konusunda da köpeklerin sindirebileceği ve sağlıklı olan yiyecekleri kontrollü şekilde vermeniz daha iyi olur.

Bichon Frise Egzersiz

Bichon Frise ırkı oyuncu köpekler arasında nam salmıştır. Ev içerisinde, bahçede, parkta oyun oynamayı çok severler. Oldukça çevik, enerjik ve aktiftir. Gün içerisinde onunla 30 dakika oyun oynamanız ya da 1 ile 1.5 km’lik yürüyüş yapmanız harika bir egzersiz olacaktır. Çok hızlı hareket ettiği, koşturmayı sevdiği bilinir. Bu yüzden oyun oynarken, tasmasını çıkartacağınız yerlerin çitle çevrili olmasına ya da gerekli güvenlik önlemlerin alındığına dikkat etmelisiniz. Çünkü kaşla göz arasında hızla kaybolabilirler.

Bichon ırkının, ev ortamında sakin bir halde olabilmesi için öncelikle mevcut enerjisini dışarıya atması gerekir. Enerjisini her gün bu egzersizler ile dışarıya atabilen Bichon Frise ırkının, apartman yaşamında sahibini üzmediği görülür.

Bichon Frise Eğitimi

Bichon Frise eğitilmesi kolay bir köpektir. Akıllı, itaatkar ve öğrenmeye istekli halleriyle hızlı yol alırlar. Yavru iken eğitime başlanması, daha hızlı gelişmesini sağlar. Diğer hayvanlarla ve yabancı insanlarla etkileşim kurması, erken sosyalleşmesi gelişimi için önem taşır. Ev hayatına uyum sağlaması için verilen eğitimlere de kolay uyum gösterir. Sahibine bağlı ve söz dinleyen bir ırk oldukları için her açıdan eğitilmesi kolaydır. Gördüğü şeyleri hızla öğrenir ve uygular. Yeni şeyler öğrenmeyi, hile yapmayı sever.  Eğitimlerde sert müdahalelerden ve cezadan kaçındığınız sürece hızlı yol alır. Ödül yöntemine çok hızlı yanıt verirler. Bu şekilde dikkatleri dağılmaz ve çabuk sıkılmazlar. Yalnız kalmayı sevmeyen Bichon Frise köpeği, evde düzenli olarak uzun süre yalnız başına bırakılırsa olumsuz davranışlar sergileyebilir. Sonrasında bu istenmeyen olumsuz davranışları düzeltmek için köpeğinize uzun eğitimler vermeniz ve ekstra zaman ayırmanız gerekebilir.

Bichon Frise Sağlık ve Kronik Hastalıkları

Bichon Frise ırkı genel olarak sağlıklıdır. Ancak olası rahatsızlıklarının neler olacağını bilmek, herhangi bir hastalıkta erken teşhis koymak açısından önemlidir. Köpeğinizin; alerjiler, mesane enfeksiyonları, kalça displazisi, aşı hassasiyeti, patella luksasyonu, katarakt ve diğer göz hastalıkları gibi sağlık sorunları olabilir. Sahiplenmeden önce sorumlu kişilerden yardım alarak, köpeğin üreme stokunu taramalı ve aile geçmişine bakmalısınız.

Bichonlar için ağız ve kulak bakımı da önemlidir. Düzenli diş bakımı ve diş fırçalaması yapılmıyorsa, erken diş kaybı veya diş eti enfeksiyonundan kaynaklanan rahatsızlıklar yaşayabilir. Kulak enfeksiyonlarının önlenmesi için düzenli olarak kulak temizliği de yapılmalıdır.

Yüzünü temiz tutmak ve göz sağlığı için görüşünü engelleyecek tüyleri kırpmak önemlidir. Gözlerin etrafındaki tüylerde mukus ve gözyaşı toplanabilir. Bu bölgenin düzenli temizlenmesi gerekir. Yoksa göz problemleri oluşabilir. Bichon Frise ırkının göz hastalıklarına eğilimi olduğu için, gözyaşı sorunu çıkarsa veterinerinizle iletişim kurarak kontrole götürmenizi öneririz. Tüm sağlık kontrolleri yapılan, özenle bakılan bir Bichon Frise 12-15 yıllık bir ömre sahip olur.

Ulusal Irk Kulübünden Önerilen Sağlık Testleri:

  • Kalça Değerlendirmesi
  • Patella Değerlendirmesi
  • Göz Doktoru Değerlendirmesi

Bichon Frise Fiyatları ve Yavru Bichon Frise Fiyatları

Güncel 2022 Bichon Frise yavru fiyatları 5.000 TL ile 10,000 TL aralığında farklılık göstermektedir. Ücretli ve ücretsiz satılık Bichon Frise mizacı güçlü bir köpektir. Özellikleri insanların tercihleri bakımından cesur, zeki, iyi huylu ve duygusaldırlar. Malta kökenli köpek 1400’ lü yıllarda üretilmiştir. Sahiplendirme bekleyen yavrusu köpek türleri arasında yerini almıştır. Bakımlarını yaparken ayaklarında ve yüzünde bulunan tüylerin kesilmesi gerekmektedir. Dişi, erkek sahibinden ücretsiz yada PetShop'tan fiyat nedir ve ne kadar bilgisi için ve ilanları ve fiyatları incelemek için sitemizdeki Bichon Frise ilanlarına bakabilirsiniz.

https://patinolsun.com/