KediScottish Fold kategorisinde 41 ilan bulundu.
  • Görünüm
İlan Başlığı Fiyat İlan Tarihi Adres

Scottish Fold İlanları - Scottish Fold Yavruları

Scottish Fold Özellikleri

Scottish Fold cinsi kediler, İskoçya’daki çiftlik kedilerinin kendiliğinden bir mutasyon sonucu ortaya çıkmış bir cinstir. En belirgin özellikleri kulaklarının katlı olmasıdır. Bu özelliğiyle farklı ve dayanıklı bir görünüme sahip olan Scottish Fold’lar aynı zamanda arkadaş canlısı ve yüksek zekâ seviyesine sahip türde birer cins kedidirler.

Scottish Fold Özellikleri

Scottish Fold cinsi kediler tipik olarak zeki ve uysaldırlar. Sahiplerine karşı bağlılıklarıyla bilinirler. Kişilik özellikleri onları yeni insanlara ve durumlara kolayca adapte olmaya yardımcı olur. Çocuklarla olan dostluklarının da yüksek olması Scottish Fold’ları tam bir ev kedisi yapmaktadır. Son derece sadık bir cinstirler ve yaşadığı evdeki kişilerle sıkı bağlar kurma eğilimindedir. Genellikle başkalarının onları kucağına alıp sevgi göstermesine izin verseler de, kendi seçtikleri insanlara karşı daha bir açıklardır. Kime, ne kadar yakınlık göstereceklerini yalnızca kendilerine gösterilen ilgi ve sevgi sonucunda karar verirler. Sahiplerine olan bağlılıklarına rağmen aşırı talepkar davranmazlar. Ev içerisinde sahiplerini takip edip ayaklarına bağ olmazlar. Kucağa alınmaktan erinmeseler de, genellikle kucakta olmaktansa sahiplerine yakın olmayı tercih ederler. Arada bir sahipleriyle oynayacakları oyunun tadını çıkarır, mamalarını yer ve evin bir köşesine kıvrılıp yatarlar.

Scottish Fold’lar 4 ila 6 kg ağırlığındadır ve çok yoğun kürkte uzun veya kısa bir tüy yapısına sahip olabilirler. Fold’lar, yuvarlak bir gövdeye ve kafa yapısına, kısa bir boyuna, orta ile kısa bacaklara sahiptirler. Neredeyse oyuncak bir kedi izlenimi verirler. Tüy renkleri düz beyaz ve gri, iki renkli veya desenli olabilmektedir.

Scottish Fold cinsi kediler katlı kulakları ile farklı bir görünüme sahiptirler. Bu farklılıkları onları diğer kedi ırklarından ayrıştırır. Katlı kulaklar, yuvarlak kafaları ve geniş gözleriyle birleştiğinde tıpkı bir baykuşa benzerler. Scottish’ler her ne kadar katlı kulaklara sahip olsalar da, müthiş bir ses hassasiyetleri vardır. Örneğin evin içerisinde bir “çıt” sesi gelse hemen sese kulak kabartır ve katlı olan kulaklarını bir anda dikleştirirler.

Scottish Fold’lar sahiplerine karşı son derece bağlıdırlar. Bununla birlikte bulunduğu ortamdaki çocuklar ve diğer evcil hayvanlarla da iyi geçinme eğilimindedirler. Kulak tırmalamayan yumuşak bir sesleri vardır. Bu özellikleri Scottish cinsi kedileri tam bir ev kedisi yapmaktadır. Sahiplerine karşı olan sevgileri ve yüksek zekâ seviyeleri sayesinde verilen eğitimleri de kolayca öğrenirler. Scottish’ler çok kişili evlerde yaşayan bireylere ve yalnız yaşayan bekârlara ev içerisinde iyi bir dost olabilir.

Scottish Fold Tarihi

Scottish Fold cinsi kedilerin kökenleri 1961 yılında İskoçya’nın Coupar Angus kentinde bulunan beyaz renkte bir ahır kedisi olan “Susie” ye kadar uzanmaktadır. Susie’nin kafa yapısı ve katlı kulakları burada yaşayan William Ross adındaki yerel bir çiftçinin ve bölgedeki kedi meraklılarının dikkatini çekmiştir. Ross, Susie’nin yavru kedilerinden birini aldı ve bir genetik uzmanı ile birlikte kafa kafaya vererek bugünkü Scottish Fold’u üretmek için British Shorthair cinsi kedileriyle melezlemeye başladı. İlk başta, bazı kedi yetiştiricileri ve kedi meraklıları bu yeni ve farklı cins için bir hayli hevesliydiler, ancak kısa bir süre sonra ortaya çıkabilecek potansiyel sağlık sorunları hakkında endişelenmeye başlamışlardı. Ortaya çıkan bu yeni melez kedilerdeki olası sağırlık, kulak enfeksiyonları ve kulak akarları ile ilgili endişeler, bu türün İngiltere’de popüler olmasını engelledi.

1970’lere gelindiğinde ise Scottish’ler Amerika’da başarılı bir şekilde yetiştirilmeye başlanmış ve cinsin kişisel özelliklerinin de oturmasıyla o yıllardan bu güne dünya çapında popüler bir tür haline gelmiştir.

Scottish Fold  Fiziksel Özellikler

Vücut

Scottish Fold cinsi kedilerin yuvarlak gövdeleri ve tıknaz görünmelerine neden olan kalın kürkleri vardır. En belirgin özellikleri, kulaklarının katlı ve başa yapışık olmasıdır. Bu özellikleri onları tıpkı bir baykuşa benzetir. Gözleri geniş ve yuvarlaktır. Genel görünümü, orta boy, tıknaz ve çok yönlü bir kedinin görünümüdür.

Kafa

Yuvarlak ve geniş gövdelerine oranla nispeten küçük sayılabilecek yuvarlak bir kafa yapıları vardır. Boyun kısmı kısa ancak kalın ve yoğun tüylüdür.

Kulaklar

Scottish Fold cinsi kedileri diğer kedi ırklarından ayıran en belirgin özelliği kulaklarıdır. Bu cins kedilerin kulakları öne veya arkaya katlıdır. Küçük kulakları uçlara doğru sivrilir.

Gözler

Uysal mizaçları ve sevecen görünümlerine uyumlu renkli gözleri vardır. Gözler, Scottish’lere ayrı bir tatlılık katar. Göz yapıları geniştir. Yuvarlak kafaları ve katlanmış kulaklarıyla birleştiğinde ortaya baykuş benzeri bir görünüm çıkar. Scottish’lerin göz renkleri genellikle parlak altın rengidir ancak yeşil veya mavi de olabilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Scottish’lerin kısa ve kalın bacakları vardır. Ayak parmakları gayet düzgün ve çok yönlüdür. Önde patiler beş, arka patiler dört parmaktır.

Kuyruk

Scottish Fold cinsi kedilerin kuyrukları orta ila uzun olabiliyor. Ancak vücutlarına orantılıdır. Kuyrukları, tabanda yuvarlak ve uçlara doğru incelip sivrilmektedir.

Tüy

Tüyleri orta ve uzun olabiliyor. Kürkleri yoğun tüylü, yumuşak dokuludur. Tüylerinin yoğunluğu nedeniyle sahiplerinin birlikte yatmaları önerilmez. Tüylerinin rengi bölgesel ve mevsimsel olarak değişiklik gösterir.

Renk

Scottish’ler genellikle beyaz, krem, gümüş, kahverengi ve siyah renklerde olurlar. Desenleri ise düz, iki renkli, benekli veya gölgeli olabilir. Göz renkleri kedinin baskın rengine uygun olacak şekilde değişiklik gösterir.

Scottish Fold Beslenme

Tüm kediler gibi Scottish Fold cinsi kediler de etçildirler. Bu nedenle tüm besin ve enerji ihtiyaçlarını tamamıyla etten karşılarlar. Ancak çeşitlendirmek amacıyla tahıllı yiyecekler de verilebilir. Sağlıklı bir beslenme için et yoğunluklu bir diyete ve aşırı yüksek olmayan protein bazlı bir mama tercihinde bulunmak doğru olacaktır.

Beslenme alışkanlıkları açısından diğer kedi ırklarına benzer olan Scottish’ler yeterince beslenmedikleri takdirde bir takım sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirler. Aynı şekilde düzenli bir programda ve doğru porsiyonlarda beslenilmeyen Scottish Fold kediler obeziteye karşı meyilli olmakla birlikte aşırı kiloları idrar yolu hastalığı, solunum yolu hastalığı ve eklem hastalığı gibi sorunlara davetiye çıkarabilmektedir.

Scottish Fold kediler için et yoğunluklu, proteini de yeterince olan Hills, Proplan, N&D, Felicia ve Royal gibi markaların mamalarından tercih etmek doğru olur.

Scottish Fold Eğitim

Akıllı ve arkadaş canlısı Scottish Fold’lar bulunduğu ortama kolay adapte olabilen ve sahiplerine karşı yüksek bağlılıkları ile bilinen kedilerdir. Bu özellikleri onları kuşkusuz tercih sebebi yapmaktadır. Bununla birlikte yüksek zekâ seviyeleri sayesinde algılamaları kuvvetli ve verilen komutları yerine getirmede son derece isteklilerdir. Durum böyle olunca, Scottish Fold cinsi kedileri eğitmek de kolaylaşıyor.

Scottish Fold cinsi kedileri sistematik ve aksatılmadan düzenli ilerleyen bir eğitim programı ile eğitmek son derece basittir. Tuvalet eğitimi gibi zorlu eğitimleri bile Scottish cinsi kedilere yalnızca birkaç haftada öğretebilir, işin en önemli kısmını fazla stres yaşamadan atlatabilirsiniz.

Bununla birlikte oyun oynamasını da seven bir cins olan Scottish’lere hoşuna gideceği oyuncakları alıp onunla oyunlar oynayarak komutlar vermek de kolaydır. Eğitim sırasında bağırmadan, cezalandırmadan, yerine getirdikleri her komut sonrası ödül mamalarını da eksik etmeden eğitebilir, beklenen karşılığı fazlasıyla alabilirsiniz. Unutmadan, diğer tüm kedilerde olduğu gibi Scottish’leri eğitirken de ilgi ve sevgiyi onlardan eksik etmemek eğitimden alınacak olumlu geri dönüş sürecini hızlandıracaktır.

Scottish Fold Sağlık

Her kedi ırkında olduğu gibi Scottish Fold cinsi soyağacının da genetik nedenlerle bazı sağlık sorunlarına sahip oldukları bilinir. Belirgin bir özelliği olan katlanmış kulakları onları kulak enfeksiyonlarına karşı daha yatkın hale getirebilmektedir. Bu nedenle düzenli olarak kulaklarının kontrol edilip temizlenmesi gerekir.

Bunun dışında Dejeneratif Eklem Hastalığı dâhil olmak üzere bazı hastalıklarla da karşı karşıya kalabilmektedirler. Eklem hastalığı, bir veya birden fazla eklem kıkırdağının kademeli veya geri dönüşü olmayacak şekilde iltihaplanmasını ifade eder. Özellikle obez kedilerde aşırı ağırlığın eklemlere bindiği zamanlarda oluşması olasıdır. Scottish’leri bu sağlık sorunundan korumanın bir yolu, onları düzenli bir programda beslemeli ve egzersiz yoluyla sağlıklı kiloda tutmak olacaktır.

Bir diğer hastalık ise diğer tüm kedilerde sık görülen hastalıklar arasında Fip hastalığı,  kalp hastalığı Hipertrofik Kardiyomiyopati. Ev kedilerinde ani ölümlerin başlıca nedenidir. Bu sağlık sorunu genellikle orta yaş kedilerde teşhis edilir. Zor nefes alma, aşırı uyuşukluk ve kedilerde kusma gibi semptomlar gösterir.

Son olarak göz kapağının bir bölümünün içe doğru kıvrılmasıyla oluşan entropiyon hastalığı da Scottish’lerde görülebilmektedir. Neyse ki bu durum kolayca teşhis edilebilmekte ve tedavisi yapılmaktadır.

Scottish Fold Fiyatları - Scottish Fold Yavru Fiyatları

2022 Güncel Scottish Fold yavru fiyatları 1000 TL ile 5000 TL arasında yaş renk cinsiyet gibi faktörlere göre değişmektedir. Bu fiyatlandırma dönem ve üretim mevsimine göre değişeceğinin bilgisini de vermek isteriz. İlan sahiplerinden birebir bilgi alın lütfen. Sayfamız Satılık yavru Scottish Fold PetShop, safkan dişi, erkek topaç kafa mavi gözlü, blue point, yetişkin, çizgili ShowClass, chocolate renk sıfır kulak, gri, beyaz, lilac renk 2 aylık ortalama fiyat aralığı nedir ilanları içermektedir. Bu ilanları sitemizden bulabilirsiniz.

 

https://patinolsun.com/