Kemirgen hayvanlar; tavşan, fare, kobay, kirpi, kunduz, sincap kemirgen hayvanlardandır.
KEMİRGEN HAYVANLAR NELERDİR?
Kemirgen hayvanlar; tavşan, fare, kobay, kirpi, kunduz, sincap kemirgen hayvanlardandır. Bu hayvanların köpek dişleri olmamasına karşın kesici dişleri gelişmiştir. Kemirgenlerin kesici dişleri gelişmiş olduğundan dolayı en sert şeyleri bile kemirebilirler. Tavşanlarda dört kesici diş bulunur. Kirpi hariç kemirgenlerin vücudu kürkle kaplıdır. Kesici dişleri ile azı dişleri arasında “diastema” adı verilen bir boşluk bulunur. Alt çeneleri ileri-geri oynayabilir. Kemirgenler doğurgandırlar. Genelde meyvelerle beslendiklerinden ziraate zararlı olacak özellik gösterirler.
Bazı önemli familyaları şunlardır:
1. Familia (Aile): Sciuridae (Sincaplar)
Kuyruk uzun ve kıllıdır, gündüzleri aktiftirler.
Sciurus vulgaris (sincap)
Spermophilus (Citellus) spp. (tarla sincabı)
2. Familia (Aile): Castoridae (Kunduzlar)
Kuyrukları geniş ve üstten basıktır. Gözler ve kulaklar küçük, bacaklar kısadır. Uzun süre su altında kalabilirler.
Gündüzleri faaliyette olan kemirgenlerdendir. Kuyrukları uzun ve kıllıdır. İri gözlüdürler. Sincapların ön ayakları daha küçüktür. Sincaplar otoburdurlar yani otla beslenirler. Bu yüzden genellikle ağaçlarda yaşarlar. Sincaplar; ceviz, fındık, badem, meşe palamutu, tomurcuk, taze ağaç kabukları ve mantar gibi yiyeceklerle beslenirler
Su kenarlarında yaşarlar. Yüzmeyi bilirler. Göz ve kulakları miniktir. Yüzerken burun ve kulaklarına su kaçmaz.
Kanada veya Kuzey Amerika Kunduzu da denir.
Eski Dünya Kunduzu gibi yüzebilir. Eski Dünya Kunduzundan daha küçüktür.
Geceleri faaliyet halindedirler. “Jerboa” olarak da bilinir. Kanguru gibi zıplarlar.
Kemirgen olan Ginepig (Guinea Pig), bir çeşit fare ve tavşan türü sanılsa da kendine özgü, farklı bir türdür. Diğer kemirgenlerden çok daha değişik ve ilginç özelliklere sahiptir. Kobay olarak da bilinen bu ilginç hayvanın kökeni Orta ve Güney Amerika’dır. Bazı kültürlerde eti için beslenen Gine Domuzları kobay olarak da kullanılır. Bu ilginç ve sevimli canlı evde beslemeye çok uygun olduğu için son yıllarda özellikle Amerika, Avustralya ve Avrupa’da evcil hayvan olarak birçok eve girmiştir.
Kemirgen olan Ginepig (Guinea Pig), bir çeşit fare ve tavşan türü sanılsa da kendine özgü, farklı bir türdür. Diğer kemirgenlerden çok daha değişik ve ilginç özelliklere sahiptir. Kobay olarak da bilinen bu ilginç hayvanın kökeni Orta ve Güney Amerika’dır. Bazı kültürlerde eti için beslenen Gine Domuzları kobay olarak da kullanılır. Bu ilginç ve sevimli canlı evde beslemeye çok uygun olduğu için son yıllarda özellikle Amerika, Avustralya ve Avrupa’da evcil hayvan olarak birçok eve girmiştir.
Ginepiglerin diğer kemirgenlerden en büyük farklarından biri, dışkı ve idrarının kokmamasıdır. Bu yüzden evde bakımı çok daha kolay hale gelir. Korkak canlılar oldukları için genellikle kafeslerinden dışarı çıkmazlar. Isırma huyları olmadığı ve her şeyi kemirmediklerinden herhangi bir eşyaya ya da size zarar vermezler. Yine de yeşil sebzeleri ona uzattığınızda elinizi ağzına yakın bir yerde tutmamalısınız. Son derece obur hayvanlar oldukları için yemek esnasında heyecanlanıp parmağınızı ısırabilirler.
Ginepig, tedirgin yapısından dolayı ani hareketlerden ve yüksek sesten çok korkar. Bulunduğu mekânda yüksek sesten onu yalıtmalısınız. Yoksa korkudan kalbi durabilir ve ölebilir. Sizin sesinize alışmasını sağlarsanız kendini daha güvende hissedecektir. Bunun için ilk geldiği zamandan itibaren bir süre onun bulunduğu odada sessizce onunla konuşabilirsiniz.
Ginepig, et yemez. Her çeşit sebze ve meyveye bayılır. Bu da onları için büyük bir avantajdır. Çünkü C vitaminine ihtiyaçları yüksektir. Havuç ve salatalık başta olmak üzere ona her gün meyve ve sebze verebilirsiniz. Kuruyemiş gibi besinleri tüketmekten de çok hoşlanırlar. Gine Domuzlarına bolca saman takviyesi yapmak gerekir. Kuru mama da verilmelidir. Sıvı miktarı fazla olan gıdaları çok yerlerse idrar oranları yükselir. Bu da hayvanın bakımını sizin açınızdan zorlaştırır. Mama ve saman türevi otlarla lif ihtiyacı karşılanacağı için hem sebze hem da kuru mama ve otlarla beslenmelidir. Gine Domuzları, acıktıkları zaman sizi uyarırlar. Sürekli ses çıkarmalarından acıktıklarını anlarsınız.
Kedi, köpek ve kuştan sonra evcil hayvan deyince ilk akla gelen hayvan türü tavşanlardır. Tüm hayvanlarda olduğu gibi tavşanların da farklı türleri bulunmaktadır. En sevilen tavşan ırklarından biri olan Hollanda Lop tavşanının adından da anlaşılacağı üzere anavatanı Hollanda’dır. Bu tavşan cinsi, Hollanda cüce tavşanı ile Fransız Lop tavşanının melezlemesinden elde edilmiştir. Dünyada da farklı bir tavşan türü olarak kabul edilen Hollanda Lop tavşanı, cüce tavşan ırkları arasında yerini alır. Bu tavşanları diğer tavşan türlerinden ayıran birçok şaşırtıcı karakteristik özellikleri bulunmaktadır.
Yumuşacık tüyleri, düşük kulakları, enerjik ve hareketli olması, sosyal ve cana yakın karakter yapısıyla dünyanın en sevilen tavşan türlerinden olan Hollanda Lop tavşanı beslenmeye en uygun evcil hayvanlardan biridir. Diğer tavşan türlerinden farklı olarak ürkek değildirler ve insanlarla kolay ve sıkı iletişim kurarlar. İnsanlarla bağ kurma yetisi erkelerde dişilere göre daha fazladır. Dişi Hollanda Lop tavşanları biraz daha çekingendirler. Fiziksel temastan kaçınmasalar da kucağa alınmayı sevmezler. Meraklı ve hareketli yapıları nedeniyle sizi neşelendirip oyuncu karakterleri sayesinde de eğlendirebilirler. Hareketli olmaları nedeniyle sürekli kafeste kapalı kalmaktan sıkılırlar. Zamanının çoğunu kafeste geçirmek onu strese sokacağı gibi ömrünü de kısaltır. Bu nedenle onları düzenli olarak evin içinde dolaşmaları için kafesten çıkartmalısınız. Açık havada olmaktan çok hoşlanan Hollanda Lop tavşanlarını dışarı çıkmak da çok mutlu eder. Aslında tam bir bahçeli ev tavşanı olan bu tür, apartman dairelerinde de size zorluk çıkarmaz. Kemirme ihtiyaçları diğer tavşan türlerine göre daha az olsa da onun bir kemirgen olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Onu kablo ve tehlikeli ya da kemirebileceği nesnelerden uzak tutun.
Fareler esnek bir yapıya sahiptirler. Çok küçük yerlerden bile geçebilirler. Farelerin ayakları çok güçlüdür. Bundan dolayı bir yere rahatlıkla çıkabilirler. Yeni doğan fare yavruları kördür ve vücutlarında kürk yoktur. Fareler genelde yalnız değil koloniler halinde yaşarlar.
Geceleri faaliyet halindedirler. Kuyrukları uzundur. Kulakları büyüktür. Kök, yaprak, ceviz, palamut, tomurcuk, yumurta gibi şeylerle beslenirler.
Geceleri faaliyet halinde olan bir hayvandır. Sırtı uzun dikenlerle kaplıdır. Tehlike anında sırtındaki dikenler dikleşir. Yalnız yaşar. Sırtındaki dikenler zamanla yenilenir. Zıplamazlar. Aynı zamanda ağaçlara da tırmanamazlar.
Hamsterlerin kuyrukları kısadır. Görme yetenekleri az olmasına karşın koku alma ve işitme duyuları gelişmiştir. Yanaklarının altında bulunan keselerde sevdikleri yiyecekleri depolayıp sonra yiyebilirler. Bu keselerde vücut ağırlıklarının yarısı kadar yiyecek depolayabilirler. Suyu pek sevmezler. Dillerinde antiseptik bir maddeye sahiptirler. Buğday, mısır, arpa, yulaf ve keçiboynuzu gibi şeyler yerler.
Hamsterlerin bilim dünyasıyla tanışması 1930 senesinde Prof. İsra’el Aharuni tarafından dişi bir hamsterle 12 yavrusunun incelenmesiyle başlamıştır. Hamsterlerin elastik bir vücut yapısı vardır. Bir bölgede hamster sayısı fazlaysa o bölgede ziraat zarar görebilir. Hamsterlerin üç türü vardır: Suriye, Cüce Rus ve Roborovski Hamsteri. Roborovski Hamsteri küçük ve hızlı canlılar olarak bilinir. Bu yüzden elde zor dururlar.
Sitemizde kemirgen ilanları fiyatlı olarak verilebildiği için 2022 Güncen kemirgen fiyatlarına ulaşabilirsiniz.